Gepubliceerd op 01/12/21 door De Kanttekening

De gemeente Amsterdam mag ongedocumenteerde mensen uit de opvanglocaties van de Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen ontruimen. Dat heeft de rechter in een kort geding besloten.

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken, GroenLinks) heeft binnen 18 maanden geen duurzame oplossing kunnen vinden voor de ongedocumenteerde 37-jarige Eritrese vrouw die al 11 jaar in Nederland woont. Dat was wel de afspraak, maar geen wettelijke verplichting.

Het besluit komt erop neer dat deze vrouw de facto dakloos wordt. De rechter legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de vrouw zelf.

Uit het vonnis: ‘Eventuele dakloosheid van mevrouw zal een gevolg zijn van haar eigen keuze om niet (te verklaren) mee te werken aan terugkeer naar haar land van herkomst.’

Naar aanleiding van vragen BIJ1-raadslid Jazie Veldhuyzen over de zorgvuldigheid van dit proces, gaf wethouder Wassink aan dat ‘hij zich aan de regels houdt’

Op sociale media is ophef ontstaan over deze gang van zaken. ‘Midden in de winter en te midden van een pandemie’ maakt de gemeente Amsterdam kwetsbare mensen dakloos, zegt activist Sinne Goeting op Twitter. En jurist Jan de Vries spreekt over een ‘(potentieel) schending van het recht op huisvesting’.

Er staat nog een aantal andere rechtszaken op de agenda over de ontruiming van opvanglocaties waar ongedocumenteerde mensen verblijven en waar formeel geen verplichting is voor alternatieve opvang, zoals winteropvang of de bedbadbrood-voorziening, aldus het vonnis.

Hieronder een link naar het artikel op hun eigen website:

Categories: In de media